5 vijf tigers

5 Vijf tigers

 

Vijf verhalen over Vlaamse Vijftigers

 

Yves T'Sjoen (Universiteit Gent)

 

Organisatie:       KANTL en Vakgroep Nederlandse Literatuur en Algemene Literatuurwetenschap,

                        Universiteit Gent

Locatie:            Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Tapijtenzaal)

Koningstraat 18

9000 Gent

 

De experimentele doorbraak in de Vlaamse poëzie na de Tweede Wereldoorlog manifesteerde zich anders dan in Nederland. Niet alleen de institutionele actoren en strategieën, ook de socio-politieke en culturele structuren én de nawerking van de oorlog in Noord en Zuid waren verschillend. Dé experimentelen hebben als dusdanig nooit bestaan, en er was al helemaal geen parallel te trekken tussen ontwikkelingen in de respectieve literaire velden in Noord en Zuid en de wijze waarop de experimentele poëzie zich heeft ontwikkeld. Het ontstaan, de canonisering en uiteindelijk de versplintering van de ‘atonalen' of de experimentelen is langs andere wegen verlopen. De Vlaamse Vijftigers presenteerden zich voor het eerst in groepsverband in het periodiek Tijd en Mens (1949-1955). Enkele jongeren bleven, ondanks de contemporaine reacties van andere experimentele kunstenaars en literaire critici, in de schaduw van de twee ‘groten', Louis Paul Boon en Hugo Claus. Ook Jan Walravens dichtte hen in het Vlaamse poëzieklimaat eind jaren veertig en begin jaren vijftig een belangrijke rol toe. Albert Bontridder, Ben Cami, Remy C. van de Kerckhove, Willy Roggeman en Marcel Wauters kregen naast anderen (uit periodieken als Taptoe, De Meridiaan en het pas opgerichte Gard Sivik) een prominente plaats in de eerste uitgave van de anthologie Waar is de eerste morgen? (1955).

De workshop moderne poëzie focust op deze vijf Vlaamse experimentele dichters, die in literair-historische overzichten als de Vlaamse Vijftigers zijn geboekstaafd. In vijf sessies wordt ingegaan op (de verschuivingen in) hun respectievelijke oeuvres, hun poëzieopvattingen en de positie die ze innamen in het bijzonder geschakeerde veld van experimentele dichters kort na de oorlog.

 

Programma

 

Ben Cami (woensdag 10 oktober, om 14 uur)

 

Albert Bontridder (woensdag 24 oktober, om 14 uur)

 

Marcel Wauters (woensdag 14 november, om 14 uur)

 

Willy Roggeman (woensdag 28 november, om 14 uur)

 

Remy C. van de Kerckhove (woensdag 12 december, om 14 uur)

 

De studenten en andere belangstellenden die zich voor een sessie aanmelden, ontvangen vooraf een hand-out met geselecteerde gedichten. De hand-out kan worden afgehaald in de vakgroepbibliotheek Nederlandse Literatuur (lokaal 003), Blandijnberg 2, Gent, of kan digitaal worden toegestuurd. Liefst vooraf aanmelden bij mevr. A. Gelaude: (Vakgroep Nederlandse Literatuur) of mevr. M. de Wit: (KANTL)

 

Oriënterende bibliografie:

 

- Hugo Brems, Altijd weer vogels die nesten beginnen. Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur 1945-2005, Bert Bakker, Amsterdam 2006, p. 127-142.

- Geert Buelens, Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie, Vantilt/KANTL, Nijmegen/Gent 2001, p. 568-686.

- Jos Joosten, Feit en tussenkomst. Geschiedenis en opvattingen van Tijd en Mens (1949-1955), Vantilt, Nijmegen 1996.